|
butterfly80
Gość
|
 |
« : Sierpień 13, 2007, 12:16:13 » |
|
Połowa naszych gosci przybędzie z Północy na Poludnie na nasz slub. Oczywistym jest, że trzeba im zagwarantowac miejsce w hotelu. Najpierw myślałam, że to my <młodzi> pokrywamy koszty pobytu 30osób w hotelu(2 noclegi), ale wszyscy mi mówią, że mam im zarezerwować miejsca, ale to kazdy płaci za siebie... Jak to jest wg savior-vivre'u? Jak sadzicie?? A męzatki, jak wy to rozwiązałyście? Dodam, że my<młodzi> w pełni pokrywamy koszty wesela i chcemy to zrobić ekkonomicznie (i ekologicznie;-)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Strefa Ślubna
|
 |
« : Sierpień 13, 2007, 12:16:13 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
eva_luna
Wiedźma aktywna

Ilość piw: 266
|
w naszym przypadku cala moja rodzina (48 osob) to przyjezdni i za nocleg placimy my, mlodzi.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
salsa
Wiedźma-plotkara

Ilość piw: 6171
|
my płacilismy za noclegi
|
|
|
|
|
|
mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć 
|
|
|
|
ashton
Gość
|
My też płaciliśmy za nocleg gości (1 lub 2 noce). Kilka razy spotkałam się z płaceniem przez młodych za jeden nocleg, ten stricte po weselu, natomiast jeśli ktoś chciał przyjechać wcześniej czy wyjechać później, to już na swój koszt.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nionczka
Wiedźma-plotkara
Ilość piw: 1512
|
U nas goscie placili sami za swoje noclegi. Podobnie u znajomych (Warszawa). Najlepiej zorientuj sie jakie zwyczaje panuja w Twoim srodowisku, rodzinie, etc. Od nas nikt sie nie spodziewal placenia za nocleg, a przynajmniej tego nie okazal :mrgreen: :-D .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
butterfly80
Gość
|
Tak wydaje się logicznie. Zobaczymy, czy wszyscy potwierdzą przybycie. Co innego obiecywać, a co innego zebrać sie i pokonac 660km całą rodziną... Dzieki za odp.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
emcia
Wiedźma-plotkara

Ilość piw: 3356
|
;
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 24, 2012, 08:17:24 wysłane przez emcia »
|
|
|
|
|
inkageo
Wiedźma-plotkara

Ilość piw: 4575
|
My płacimy za 33 pokoje dwuosobowe (jedna doba).
|
|
|
|
|
|
Mieszkam w teczce tekturowej Jak mnie otworzysz to się dowiesz ;-)
|
|
|
gioseppe
Trajkocząca wiedźma
Ilość piw: 555
mama Wiktora zmysłowoustego ;)
|
my tez placilismy za noclegi
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kamu2
Wiedźma-plotkara
Ilość piw: 516
|
my mam 3/4 wesela przyjezdnych,część będzie spała u moich rodziców ,kilka osób u nas a reszta ma załatwiony i opłacony nocleg przez nas,ja bym się czuła troche niezręcznie jak by mieli sami sobie opłacać ,chociaż byłam kiedyś na weselu w warszawie nikt nam nie załatwił noclegu(już nie mówie o płaceniu) i musielismy o 4 nad ranem wracac do częstochowy,ale bylismy wściekli,tym badziej że ciotka ma duży dom i bylismy pewni że nocleg mamy. Teraz jest śmieszna sytuacja bo jej córka z mężem przyjezdzją do nas na weslele i pierwsze pytanie ciotki (bo córka jest w ciąży) czy jest hotel,na co mój tata odpowiedział że w cz-wie jest dużo hoteli,my mamy nocleg załatwiony w domu pielgrzyma (40 miejsc) ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Nie masz uprawnień do ogladania linków i obrazków. Zarejestruj się lub Zaloguj
|
|
|
|
|
|
prawdziwa kobieta jest jak herbata: mocna i gorąca, jak posłodzisz-słodka, jak nie posłodzisz to pij kurwa gorzką!
|
|
|
calla
Wiedźma-plotkara

Ilość piw: 1504
|
My rowniez pokrywamy koszty noclegu ( dwie doby).
|
|
|
|
|
|
"Zadna przyjemnosc nie jest zakazana jesli nie powoduje jakiejs szkody"
|
|
|
zuzia
Wiedźma-plotkara

Ilość piw: 5865
|
my pokrywamy koszty noclegu, tego stricte po weselu. Jak ktoś chce być na dłużej - płaci sam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
siog
Wiedźma mocna w gębie

Ilość piw: 1163
Siog - Gruba lyda
|
u nas goscie placa sami zawsze. nikt nawet nie spodziewalby sie zebysmy my placili. podajemy info o noclegach i do wyboru zamek,B&B, lub domki golfowe. kazdy wybiera na co ma ochote :mrgreen: :mrgreen:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kasia
Wiedźma-plotkara

Ilość piw: 5947
invisible
|
u nas na noclegi gosci zapłacimy my moim zdaniem w dobrym tonie jest zapewnienie gościom noclegu kiedyś goście nocowali w domach miejscowej rodzinki lub np. gdy weselicho bylo na wsi w stodole  teraz jestemy wygodni i raczej mało kto decyduje się przyjmowac gości u siebie w domu łatwiej wynająć pokój w hotelu  realia się zmieniły ale IMO zasada goszczenia gości, czyli tez zapłacenia za noclegi , nie powinna ulegac zmianie i to my Młodzi powinniśmy zapłacic za noclegi. Każdy robi jak uważa słyszałam że w jakimś tam kraju goście płacą za drinki 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
koka
Gość
|
U mnie prawie wszyscy goscie mieli zapewnione noclegi u rodziny. Moje przyjaciolki z zagranicy ( nie-polki) same oplacaly sobie nocleg w hotelu i podroz. Ale za to zrobilam im prezent przedslubny-wynajelam przewodnika po Warszawie i caly piatek mialy zwiedzanie. Natomiast moj N wynajal pokoje dla swojej rodziny, ktora mieszka 250km stad. Dla 5 osob - nikt z nich nie przyjechal, a poinformawali nas o tym w piatek wieczorem (nie pytajcie o powod, ale byl durny!) Natomiast zauwazylam jedna rzecz: na slubach w Warszawie malo kto gwarantuje noclegi. W innych miastach owszem. Pewnie zwiazane to jest z cenami. Najtansze, mozliwe miejsce to 90PLN/os:(
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kasia
Wiedźma-plotkara

Ilość piw: 5947
invisible
|
my jesteśmy z Warszawy i zamierzamy płacić za noclegi jeszcze się nie spotkałam z nieopłaceniem noclegów 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zuzia
Wiedźma-plotkara

|
Natomiast zauwazylam jedna rzecz: na slubach w Warszawie malo kto gwarantuje noclegi. W innych miastach owszem. Pewnie zwiazane to jest z cenami. Najtansze, mozliwe miejsce to 90PLN/os:( u mnie nocleg w najdroższym miejscu kosztuje 70 zł/os. ale tam to tylko wybrani goście będą spać. Wybrani tzn. tacy, których nie mogę położyć gdzie indziej (np. moja ciocia chodząca o kulach - jest to jedyny hotel z windą). w dwóch pozostałych miejscach 20 i 35 zł / os.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
koka
Gość
|
u mnie nocleg w najdroższym miejscu kosztuje 70 zł/os. ale tam to tylko wybrani goście będą spać. Wybrani tzn. tacy, których nie mogę położyć gdzie indziej (np. moja ciocia chodząca o kulach - jest to jedyny hotel z windą). w dwóch pozostałych miejscach 20 i 35 zł / os.[/quote] Hm...szkoda, ze jestem juz po. A mozesz podac namiary...tak na wszelki wypadek?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
eva_luna
Wiedźma aktywna

Ilość piw: 266
|
to widze, ze mam szczescie. W moim hotelu wesel w wakacje nie ma bo lezy nad morzem i latem kosza kase na czym innym. Ale poza sezonem nocleg z soboty na niedziele dla gosci weselnych kosztuje jedyne 10 zl/os.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nionczka
Wiedźma-plotkara
|
Koka, gdzie takie hotele znalazlas? W Warszawie? Podziel sie namiarami.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
siog
Wiedźma mocna w gębie

Ilość piw: 1163
Siog - Gruba lyda
|
Natomiast zauwazylam jedna rzecz: na slubach w Warszawie malo kto gwarantuje noclegi. W innych miastach owszem. Pewnie zwiazane to jest z cenami. Najtansze, mozliwe miejsce to 90PLN/os:( u mnie nocleg w najdroższym miejscu kosztuje 70 zł/os. ale tam to tylko wybrani goście będą spać. Wybrani tzn. tacy, których nie mogę położyć gdzie indziej (np. moja ciocia chodząca o kulach - jest to jedyny hotel z windą). w dwóch pozostałych miejscach 20 i 35 zł / os. u mnie nocleg w hotelu 180 eur za pokoj. wiec roznica duza :mrgreen:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nionczka
Wiedźma-plotkara
|
Przepraszam, moje pytanie bylo skierowane do Zuzi :-)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vobi
Gość
|
W polskich realiach zdecydowanie gospodarze placa za noclegi gosci (mam na mysli jeden nocleg po weselu). Pewnie to sie niedlugo zmieni, i bedzie tak jak w Europie Zachodniej, ale poki co jednak zaproszenie kogos i oczekiwanie ze sam sobie zaplaci za nocleg jest troche nieuprzejme. Znaczy nie troche - mocno nieuprzejme.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ddu
Wiedźma-plotkara

Ilość piw: 1940
|
my płacimy sami, ale to mała miejscowość, koszty niezbyt wielkie, wszędzie można się dogadać. płacimy też za śniadanie gości...to już chyba fanaberia, ale teściowa zarządziła, to płaci;)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zuzia
Wiedźma-plotkara

|
Przepraszam, moje pytanie bylo skierowane do Zuzi :-) nie w wawie. ja mam ślub i wesele na mazurach.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|