misiaczek187
Mrukliwa wiedźma

Ilość piw: 12
|
 |
« : Sierpień 14, 2007, 10:41:02 » |
|
Dziewczyny pomóżcie  ślub konkordatowy więc ksiądz zanosi do USC ten cały akt ślubu ja mam tylko zadzwonic zapytac czy nie zapomniał  i co dalej ??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Strefa Ślubna
|
 |
« : Sierpień 14, 2007, 10:41:02 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
catlady
Gość
|
Dalej czekasz ok.2 tygodni i idziesz Ty lub mąż do USC odebrać odpis skrócony aktu małżeństwa (czyli to co ja na cywilnym dostałam od razu, do ręki). Reszta jest już normalnie- masz akt, to mozesz pójść wymienić dokumenty jeśli po ślubie zmienisz nazwisko.Najlepiej zacząć od dowodu osobistego.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dzidzia101
Wiedźma-plotkara

Ilość piw: 1050
|
A jesli my wyjezdzamy z powrotem do Londynu tydzien po weselu, to wszystko mozemy zalatwic podczas nastepnej wizyty w Polsce? Czy sa jakies obowiazkowe terminy w ktorych trzeba te sprawy zalatwic?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mary_popins
Wygadana wiedźma

|
Słyszałam coś o 14 dniach w ciągu których należy zgłosić się w celu wymiany dowodu, ale głowy za to nie daję. Już nawet nie pamiętam gdzie to usłyszałam. Skoro na co dzień nie przebywasz w Pl to nie będziesz miała problemów wynikających z braku dowodu osobistego. A paszport w konsulacie możesz wymienić, choć tam pewnie drożej będzie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
calla
Wiedźma-plotkara

Ilość piw: 1504
|
A jesli my wyjezdzamy z powrotem do Londynu tydzien po weselu, to wszystko mozemy zalatwic podczas nastepnej wizyty w Polsce? Czy sa jakies obowiazkowe terminy w ktorych trzeba te sprawy zalatwic? Skrocony odpis aktu z urzedu moze za Was odebrac mama. Zlozyc wniosek o wymiane dowodu/paszportu tez, a jak bedziecie w PL, to odbierzesz sobie osobiscie. Tak czy siak, do konca roku i tak musisz wymienic dowod na nowy. Nastepna wizyte w ojczyznie ustalcie sobie za ok. 2 miesiace, zebys mogla spokojnie odebrac sobie dokumenty. Ja zamierzam zrobic podobnie.
|
|
|
|
|
|
"Zadna przyjemnosc nie jest zakazana jesli nie powoduje jakiejs szkody"
|
|
|
dzidzia101
Wiedźma-plotkara

Ilość piw: 1050
|
Akurat dowod i paszport wymienialam na poczatku roku i niestety zarowno przy zlozeniu wniosku jak i odbiorze musialam byc osobiscie. Z nastepna wymiana tez sobie jakos poradze pomiedzy wyjazdami :mrgreen: tylko nie wim czy sa jakies "terminy" za przekroczenie ktorych np. urywaja glowy (np.US-chyba miesiac? na wszelkie zmiany danych osobowych....)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
calla
Wiedźma-plotkara

|
Akurat dowod i paszport wymienialam na poczatku roku i niestety zarowno przy zlozeniu wniosku jak i odbiorze musialam byc osobiscie. Widac zalezy od Pani, ktora przyjmuje wnioski, bo u mnie przy skladaniu wniosku nie trzeba byc osobiscie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mary_popins
Wygadana wiedźma

|
Uu, a gdzie to przyjmują wnioski na dowód i paszport bez delikwenta? Jest to niezgodne z prawem, bowiem zarówno przy złożeniu jak i odbiorze należy być osobiście, a nie przez mamę czy innego pełnomocnika.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
flame28
Gość
|
Najpierw Misiak MUUUUUUsisz się pochwalic zdjeciami zeby wszystko urzędowo zalatwić na forum;))) Pozdrawiam Młodą Parę. A
|
|
|
|
|
|
|
|
|
magda_ok
Rozmowna wiedźma
Ilość piw: 138
|
No ja tez musialam byc osobiscie, bo przy skladaniu wniosku musisz sie podpisac (podpis bedzie skanowany do dowodu/paszportu) a odebrac tez musialam osobiscie. Mamie nie chcieli wydac.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
julka
Gość
|
Wniosek o wymiane dowodu należy zgłosić w ciągu 14 dni od daty otrzymania dokumentu stwierdzającego zmianę. Nie praktykowałam, ale obecnie istnieje możliwość złożenia zgłoszenia aktualizacyjnego do Urzędu Skarbowego za pośrednictwem organu wydającego dowód (zostawiasz to w urzędzie, po odebraniu dow. i to ich broszka, żeby przesłali do US). A co do zapominalskich księży - to trzeba uważać, ksiądz ma pięć dni na dostarczenie dokumentów do USC. Jak nie zdąży, to z tego co pamiętam ze studiów - małżeństwo jest nieważne (w świetle polskiego prawa) :-( Mam nadzieję, że mój (kiedyś tam )się nie spóźni, USC jest dwa kroki za kościołem 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
calla
Wiedźma-plotkara

|
Uu, a gdzie to przyjmują wnioski na dowód i paszport bez delikwenta? Jest to niezgodne z prawem, bowiem zarówno przy złożeniu jak i odbiorze należy być osobiście, a nie przez mamę czy innego pełnomocnika. Byc moze jest to niezgodne z prawem. Tego nie wiem. Ale przy skladaniu wniosku o paszport wiem, ze nie trzeba bylo byc osobiscie. Osobiscie trzeba go odebrac.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rilla
Wiedźma-plotkara

Ilość piw: 1600
|
a co dziewczyny z prawem jazdy? jak bede miec dowod (kazlai mi czekac 6 tygodni) czy juz teraz?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
inspiracja
Gość
|
no a co, jeśli ja wyrobię nowy dowód i resztę dokumentów dopiero we wrześniu? :-[ w sierpniu jedziemy na nasz hanejmun, i paszport musiałam wyrobic jeszcze na nazwisko panieńskie, bo po ślubie juz bym nie zdażyła. Mam nadzieję, że nie będę ponosic odpowiedzialności karnej za przekroczenie terminu...  :o
|
|
|
|
|
|
|
|
|
panikarola
Wiedżma ze słowotokiem

|
ja nie ponosilam, a bylam ostro po terminie 
|
|
|
|
|
|
Nic tak nie cieszy, jak seria z pepeszy.
|
|
|
zuzia
Wiedźma-plotkara

Ilość piw: 5865
|
no a co, jeśli ja wyrobię nowy dowód i resztę dokumentów dopiero we wrześniu? :-[ w sierpniu jedziemy na nasz hanejmun, i paszport musiałam wyrobic jeszcze na nazwisko panieńskie, bo po ślubie juz bym nie zdażyła. Mam nadzieję, że nie będę ponosic odpowiedzialności karnej za przekroczenie terminu...  :o ja paszporta nadal nie wymieniłam. mam podwóje nazwisko więc to "trochę" się liczy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
spragnienie
Gość
|
ja paszporta nadal nie wymieniłam. mam podwóje nazwisko więc to "trochę" się liczy.

|
|
|
|
|
|
|
|
|
zuzia
Wiedźma-plotkara

Ilość piw: 5865
|
ja paszporta nadal nie wymieniłam. mam podwóje nazwisko więc to "trochę" się liczy.
 no co  ??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
spragnienie
Gość
|
a trochę się nie liczy 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tachogti
Wiedżma ze słowotokiem

Ilość piw: 1346
Leniwiec :)
|
rilla84 i jak masz juz wszystko powymieniane? Napisz po kolei co trzeba i gdzie ok? Karty z Bankomatu tez trzeba wymieniac? Co trzeba miec zeby sie przemeldowac? :be:
|
|
|
|
|
|
Typical sharp-shooting, hard-drinking, katana-wielding, happily divorced housewife 
|
|
|
Basia
Wiedźma aktywna

Ilość piw: 342
|
aż wstyd się przyznać ale ja jeszcze nie wymieniłam żadnych dokumentów....
a ślub był w maju... już codziennie suszę głowę małżonkowi by w końcu pojechał do USC... czy ma coś ze sobą zabrać? czy dadzą mu tak bez niczego?
|
|
|
|
|
|
Koniec ery grzecznej dziewczynki .....................
|
|
|
Kasia
Wiedźma-plotkara

Ilość piw: 5947
invisible
|
ja tam na razie żadnych dokumentów nie wymieniam obcięłam włosy, wygladam jak pół d... zza krzaka więc na zrobienie normalnego zdjęcia nie mam szans a bez aktualnego normalnego zdjecia dokumentów nie mam zamiaru wymieniać 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
malybob
Rozmowna wiedźma
Ilość piw: 177
|
aż wstyd się przyznać ale ja jeszcze nie wymieniłam żadnych dokumentów....
a ślub był w maju... już codziennie suszę głowę małżonkowi by w końcu pojechał do USC... czy ma coś ze sobą zabrać? czy dadzą mu tak bez niczego?
dowód swój
|
|
|
|
|
|
|
|
|
malybob
Rozmowna wiedźma
Ilość piw: 177
|
ale w sumie, skoro jesteście z W-wy, to CHYBA nie musisz nawet jechać po akt małżeństwa. Jak już się pofatygowaliśmy po swój, doczytałam się,że małymi literami napisano na nim,że jeśli np. składa się wniosek o wymianę dowodu w miejscu, gdzie mogą wydać akt małżeństwa (a na terenie W-wy w każdym urzędzie), to nie musisz go dołączać, sami się mogą o niego postarać.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sierpniowajulka
Towarzyska wiedźma

Ilość piw: 272
|
ale w sumie, skoro jesteście z W-wy, to CHYBA nie musisz nawet jechać po akt małżeństwa. Jak już się pofatygowaliśmy po swój, doczytałam się,że małymi literami napisano na nim,że jeśli np. składa się wniosek o wymianę dowodu w miejscu, gdzie mogą wydać akt małżeństwa (a na terenie W-wy w każdym urzędzie), to nie musisz go dołączać, sami się mogą o niego postarać.
niby tak, ale mnie kazali dołączyć... i nic z tym zrobić nie mogłam. :mad: a z paszportem problemów nie ma - jedzie się w podróż poślubną na starym. Nikt się nie czepia. Potem warto jednak wymienić, gdyż przy kolejnych podróżach mogą być problemy z ubezpieczeniem. Bo, jeżeli ubezpieczysz się jako X, a pojedziesz jako Y, to teoretycznie jako X nigdzie nie pojechałaś - czyli nie masz podstaw do ewentualnych roszczeń o odszkodowanie z ubezpieczenia...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|