Strefa Ślubna
Luty 07, 2012, 08:06:40

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
   Strona główna   Pomoc Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: wymiana dokumentów co? jak?  (Przeczytany 2642 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
misiaczek187
Mrukliwa wiedźma
**

Ilość piw: 12

« : Sierpień 14, 2007, 10:41:02 »

Dziewczyny pomóżcie Cheesy ślub konkordatowy więc ksiądz zanosi do USC ten cały akt ślubu ja mam tylko zadzwonic zapytac czy nie zapomniał Cheesy i co dalej ??
Strefa Ślubna
« : Sierpień 14, 2007, 10:41:02 »

catlady
Gość
« Odpowiedz #1 : Sierpień 14, 2007, 11:01:25 »

Dalej czekasz ok.2 tygodni i idziesz Ty lub mąż do USC odebrać odpis skrócony aktu małżeństwa (czyli to co ja na cywilnym dostałam od razu, do ręki). Reszta jest już normalnie- masz akt, to mozesz pójść wymienić dokumenty jeśli po ślubie zmienisz nazwisko.Najlepiej zacząć od dowodu osobistego.
dzidzia101
Wiedźma-plotkara
*
*

Ilość piw: 1050

« Odpowiedz #2 : Sierpień 14, 2007, 04:37:06 »

A jesli my wyjezdzamy z powrotem do Londynu tydzien po weselu, to wszystko mozemy zalatwic podczas nastepnej wizyty w Polsce? Czy sa jakies obowiazkowe terminy w ktorych trzeba te sprawy zalatwic?

Nie masz uprawnień do ogladania linków i obrazków.
Zarejestruj się lub Zaloguj
mary_popins
Wygadana wiedźma
**

Ilość piw: 141

« Odpowiedz #3 : Sierpień 16, 2007, 01:03:58 »

Słyszałam coś o 14 dniach w ciągu których należy zgłosić się w celu wymiany dowodu, ale głowy za to nie daję. Już nawet nie pamiętam gdzie to usłyszałam.
Skoro na co dzień nie przebywasz w Pl to nie będziesz miała problemów wynikających z braku dowodu osobistego. A paszport w konsulacie możesz wymienić, choć tam pewnie drożej będzie.
calla
Wiedźma-plotkara
*
*

Ilość piw: 1504

« Odpowiedz #4 : Sierpień 16, 2007, 05:34:18 »

Cytat: "dzidzia101"
A jesli my wyjezdzamy z powrotem do Londynu tydzien po weselu, to wszystko mozemy zalatwic podczas nastepnej wizyty w Polsce? Czy sa jakies obowiazkowe terminy w ktorych trzeba te sprawy zalatwic?

Skrocony odpis aktu z urzedu moze za Was odebrac mama. Zlozyc wniosek o wymiane dowodu/paszportu tez, a jak bedziecie w PL, to odbierzesz sobie osobiscie. Tak czy siak, do konca roku i tak musisz wymienic dowod na nowy. Nastepna wizyte w ojczyznie ustalcie sobie za ok. 2 miesiace, zebys mogla spokojnie odebrac sobie dokumenty. Ja zamierzam zrobic podobnie.

"Zadna przyjemnosc nie jest zakazana jesli nie powoduje jakiejs szkody"
dzidzia101
Wiedźma-plotkara
*
*

Ilość piw: 1050

« Odpowiedz #5 : Sierpień 16, 2007, 08:09:12 »

Akurat dowod i paszport wymienialam na poczatku roku i niestety zarowno przy zlozeniu wniosku jak i odbiorze musialam byc osobiscie. Z nastepna wymiana tez sobie jakos poradze pomiedzy wyjazdami :mrgreen: tylko nie wim czy sa jakies "terminy" za przekroczenie ktorych np. urywaja glowy (np.US-chyba miesiac? na wszelkie zmiany danych osobowych....)
calla
Wiedźma-plotkara
*
*

« Odpowiedz #6 : Sierpień 16, 2007, 08:29:04 »

Cytat: "dzidzia101"
Akurat dowod i paszport wymienialam na poczatku roku i niestety zarowno przy zlozeniu wniosku jak i odbiorze musialam byc osobiscie.

Widac zalezy od Pani, ktora przyjmuje wnioski, bo u mnie przy skladaniu wniosku nie trzeba byc osobiscie.
mary_popins
Wygadana wiedźma
**

Ilość piw: 141

« Odpowiedz #7 : Sierpień 17, 2007, 08:52:14 »

Uu, a gdzie to przyjmują wnioski na dowód i paszport bez delikwenta? Jest to niezgodne z prawem, bowiem zarówno przy złożeniu jak i odbiorze należy być osobiście, a nie przez mamę czy innego pełnomocnika.
flame28
Gość
« Odpowiedz #8 : Sierpień 17, 2007, 11:38:42 »

Najpierw Misiak MUUUUUUsisz się pochwalic zdjeciami zeby wszystko urzędowo zalatwić na forum;))) Pozdrawiam Młodą Parę. A
magda_ok
Rozmowna wiedźma
*

Ilość piw: 138

« Odpowiedz #9 : Sierpień 17, 2007, 11:51:12 »

No ja tez musialam byc osobiscie, bo przy skladaniu wniosku musisz sie podpisac (podpis bedzie skanowany do dowodu/paszportu) a odebrac tez musialam osobiscie. Mamie nie chcieli wydac.
julka
Gość
« Odpowiedz #10 : Sierpień 17, 2007, 01:50:03 »

Wniosek o wymiane dowodu należy zgłosić w ciągu 14 dni od daty otrzymania dokumentu stwierdzającego zmianę. Nie praktykowałam, ale obecnie istnieje możliwość złożenia zgłoszenia aktualizacyjnego do Urzędu Skarbowego za pośrednictwem organu wydającego dowód (zostawiasz to w urzędzie, po odebraniu dow. i to ich broszka, żeby przesłali do US).
A co do zapominalskich księży - to trzeba uważać, ksiądz ma pięć dni na dostarczenie dokumentów do USC. Jak nie zdąży, to z tego co pamiętam ze studiów - małżeństwo jest nieważne (w świetle polskiego prawa)  :-(  Mam nadzieję, że mój (kiedyś tam )się nie spóźni, USC jest dwa kroki za kościołem  Smiley
calla
Wiedźma-plotkara
*
*

« Odpowiedz #11 : Sierpień 17, 2007, 04:48:58 »

Cytat: "mary_popins"
Uu, a gdzie to przyjmują wnioski na dowód i paszport bez delikwenta? Jest to niezgodne z prawem, bowiem zarówno przy złożeniu jak i odbiorze należy być osobiście, a nie przez mamę czy innego pełnomocnika.

Byc moze jest to niezgodne z prawem. Tego nie wiem. Ale przy skladaniu wniosku o paszport wiem, ze nie trzeba bylo byc osobiscie. Osobiscie trzeba go odebrac.
rilla
Wiedźma-plotkara
*
*

Ilość piw: 1600

« Odpowiedz #12 : Lipiec 09, 2008, 10:47:57 »

a co dziewczyny z prawem jazdy?
jak bede miec dowod (kazlai mi czekac 6 tygodni) czy juz teraz?

inspiracja
Gość
« Odpowiedz #13 : Lipiec 10, 2008, 08:32:20 »

no a co, jeśli ja wyrobię nowy dowód i resztę dokumentów dopiero we wrześniu?  :-[
w sierpniu jedziemy na nasz hanejmun, i paszport musiałam wyrobic jeszcze na nazwisko panieńskie, bo po ślubie juz bym nie zdażyła.
Mam nadzieję, że nie będę ponosic odpowiedzialności karnej za przekroczenie terminu...   Huh? :o
panikarola
Wiedżma ze słowotokiem
**
*

Ilość piw: 1728

« Odpowiedz #14 : Lipiec 10, 2008, 09:38:37 »

ja nie ponosilam, a bylam ostro po terminie Cheesy

Nic tak nie cieszy, jak seria z pepeszy.
zuzia
Wiedźma-plotkara
*
*

Ilość piw: 5865

« Odpowiedz #15 : Lipiec 11, 2008, 08:35:13 »

no a co, jeśli ja wyrobię nowy dowód i resztę dokumentów dopiero we wrześniu?  :-[
w sierpniu jedziemy na nasz hanejmun, i paszport musiałam wyrobic jeszcze na nazwisko panieńskie, bo po ślubie juz bym nie zdażyła.
Mam nadzieję, że nie będę ponosic odpowiedzialności karnej za przekroczenie terminu...   Huh? :o

ja paszporta nadal nie wymieniłam. mam podwóje nazwisko więc to "trochę" się liczy.

spragnienie
Gość
« Odpowiedz #16 : Lipiec 15, 2008, 07:05:33 »

ja paszporta nadal nie wymieniłam. mam podwóje nazwisko więc to "trochę" się liczy.

Grin
zuzia
Wiedźma-plotkara
*
*

Ilość piw: 5865

« Odpowiedz #17 : Lipiec 15, 2008, 09:27:20 »

Grin

no co Huh???
spragnienie
Gość
« Odpowiedz #18 : Lipiec 16, 2008, 11:16:27 »

a trochę się nie liczy Tongue
tachogti
Wiedżma ze słowotokiem
**
*

Ilość piw: 1346

Leniwiec :)

« Odpowiedz #19 : Wrzesień 16, 2008, 09:15:24 »

rilla84 i jak masz juz wszystko powymieniane? Napisz po kolei co trzeba i gdzie ok? Karty z Bankomatu tez trzeba wymieniac? Co trzeba miec zeby sie przemeldowac?  :be:

Typical sharp-shooting, hard-drinking, katana-wielding, happily divorced housewife Tongue
Basia
Wiedźma aktywna
*

Ilość piw: 342

« Odpowiedz #20 : Październik 02, 2008, 09:59:03 »

aż wstyd się przyznać ale ja jeszcze nie wymieniłam żadnych dokumentów....

a ślub był w maju... już codziennie suszę głowę małżonkowi by w końcu pojechał do USC... czy ma coś ze sobą zabrać? czy dadzą mu tak bez niczego?

Koniec ery grzecznej dziewczynki .....................
Kasia
Wiedźma-plotkara
*
*

Ilość piw: 5947

invisible

« Odpowiedz #21 : Październik 02, 2008, 10:05:57 »

ja tam na razie żadnych dokumentów nie wymieniam

obcięłam włosy, wygladam jak pół d... zza krzaka
więc na zrobienie normalnego zdjęcia nie mam szans

a bez aktualnego normalnego zdjecia dokumentów nie mam zamiaru wymieniać Smiley

Może nie jestem doskonała, może wink   ale doskonale sobie z tym radzę Smiley
malybob
Rozmowna wiedźma
*

Ilość piw: 177

« Odpowiedz #22 : Październik 02, 2008, 10:08:24 »

aż wstyd się przyznać ale ja jeszcze nie wymieniłam żadnych dokumentów....

a ślub był w maju... już codziennie suszę głowę małżonkowi by w końcu pojechał do USC... czy ma coś ze sobą zabrać? czy dadzą mu tak bez niczego?

dowód swój
malybob
Rozmowna wiedźma
*

Ilość piw: 177

« Odpowiedz #23 : Październik 02, 2008, 10:28:44 »

ale w sumie, skoro jesteście z W-wy, to CHYBA nie musisz nawet jechać po akt małżeństwa. Jak już się pofatygowaliśmy po swój, doczytałam się,że małymi literami napisano na nim,że jeśli np. składa się wniosek o wymianę dowodu w miejscu, gdzie mogą wydać akt małżeństwa (a na terenie W-wy w każdym urzędzie), to nie musisz go dołączać, sami się mogą o niego postarać.
sierpniowajulka
Towarzyska wiedźma
**

Ilość piw: 272

« Odpowiedz #24 : Październik 02, 2008, 12:35:48 »

ale w sumie, skoro jesteście z W-wy, to CHYBA nie musisz nawet jechać po akt małżeństwa. Jak już się pofatygowaliśmy po swój, doczytałam się,że małymi literami napisano na nim,że jeśli np. składa się wniosek o wymianę dowodu w miejscu, gdzie mogą wydać akt małżeństwa (a na terenie W-wy w każdym urzędzie), to nie musisz go dołączać, sami się mogą o niego postarać.

niby tak, ale mnie kazali dołączyć... i nic z tym zrobić nie mogłam.  :mad:
a z paszportem problemów nie ma - jedzie się w podróż poślubną na starym. Nikt się nie czepia. Potem warto jednak wymienić, gdyż przy kolejnych podróżach mogą być problemy z ubezpieczeniem. Bo, jeżeli ubezpieczysz się jako X, a pojedziesz jako Y, to teoretycznie jako X nigdzie nie pojechałaś - czyli nie masz podstaw do ewentualnych roszczeń o odszkodowanie z ubezpieczenia...

Strony: [1] 2   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

PustaMiska - akcja charytatywna
Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2008, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!