Strefa Ślubna
Luty 07, 2012, 10:00:34

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
   Strona główna   Pomoc Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2 3 4 5 6 ... 24   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Nadeszła wiekopomna chwila - SPOWIEDŹ przedslubna  (Przeczytany 21119 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
mary_popins
Wygadana wiedźma
**

Ilość piw: 141

« : Maj 06, 2008, 05:23:40 »

W tym tygodniu chciałabym nas wybrać do spowiedzi, żeby na Zesłanie Ducha Św. przyjąć Komunię w jednym przypadku po latach, niestety Sad
Dziewczyny, jak tam po 1ej spowiedzi? Ja się tego akurat nie obawiam, bo nie miałam nigdy dłuższych "przestojów" od spowiedzi, z nie-mężem nie mieszkam itp. Ale boję się głównie za niego. Czy za długie niechodzenie do spowiedzi zbiera się ochrzan, że aż konfesjonał się trzęsie?
Strefa Ślubna
« : Maj 06, 2008, 05:23:40 »

inkageo
Wiedźma-plotkara
*
*

Ilość piw: 4575

« Odpowiedz #1 : Maj 06, 2008, 05:40:21 »

My nie zebraliśmy, ale trzeba odpowiednio wybrać kościół wink Mąż dostał życzenia i gratulacje, ja tylko rozgrzeszenie bez dodatkowych uprzejmości wink A oboje nie spowiadaliśmy się długo.. Bo i postanowienia poprawy nie było wcześniej wink Ja wychodzić za mąż nie chciałam wink

Mieszkam w teczce tekturowej
Jak mnie otworzysz to się dowiesz ;-)
mary_popins
Wygadana wiedźma
**

« Odpowiedz #2 : Maj 06, 2008, 05:47:39 »

A skąd wiedziałaś, że odpowiedni kościół wybraliście? Przecieki były? wink
a karteczkę do podpisu daje się na zakończenie? Jakoś to mi się głupie wydaje wink
mika
Wiedźma-plotkara
*
*

Ilość piw: 2950

« Odpowiedz #3 : Maj 06, 2008, 05:49:05 »

przy spowiedzi na samym początku trzeba powiedzieć że to spowiedz przedślubna, u nas ksiądz sam poprosił o karteczke na końcu

Nie masz uprawnień do ogladania linków i obrazków.
Zarejestruj się lub Zaloguj
mikołajkowy cud już na świecie
i

naturalny cud w drodze
elizapj
Wiedźma aktywna

Ilość piw: 228

http://moje9miesiecy.blogspot.com/

« Odpowiedz #4 : Maj 06, 2008, 05:53:29 »

ja sie osobiscie boje. bo zawsze jada po mnie jak po marii magdalenie...a grzechy uwazam mam mniejsze
nie naiwdze sie spowiadac
to zapewne tez grzech, z kt przyjdzie mi sie spowiadac
jak pierwszy raz tak bez pohamowan mnei potraktowano powiedzialam sobie, ze pojde juz tylo iw ylacznie na swoj slub i chrzty dzieci
ale poproszono mnie po raz kolejny na matke chrzestna, i stwierdzilam, ze pojde. pojechano po mnie dokladnie tak samo:(
i to juz mnei utwierdzilo w przekonaniu
stad cykam sie powaznie i bardzo niemilo mi sie robi jak mysle o zblizajacym sie momencie:(

przecieki warszawskich kosciolow bardzo mile widziane

mika
Wiedźma-plotkara
*
*

Ilość piw: 2950

« Odpowiedz #5 : Maj 06, 2008, 05:54:51 »

Eliza to radzę iśc do Dominikanów na Służew
mary_popins
Wygadana wiedźma
**

« Odpowiedz #6 : Maj 06, 2008, 05:55:57 »

Eliza, to bardzo przykre co piszesz Sad Spowiedź, to co prawda wyznanie grzechów, ale także spotkanie z Miłosierdziem. Szkoda, że nie wszyscy księża o tym pamiętają. Obawiam się, że podobne zachowanie księdza byłoby w stanie dokumentnie zrazić mojego N., który do tej spowiedzi idzie głównie z mojego powodu. Niestety.
elizapj
Wiedźma aktywna

« Odpowiedz #7 : Maj 06, 2008, 05:56:29 »

o, swietnie juz pierwszy przeciek
dzieki serdeczne

na serio, nie wiem po co mnie Bog tak sprawdza, slac mi samcyh inkwizytorow
jo_miekka
Wiedźma-plotkara
*
*

Ilość piw: 4799

« Odpowiedz #8 : Maj 06, 2008, 05:56:43 »

Jeśli spowiedź ma być szczera, to kościół nieważny.
Pamiętajcie, że to nie przed księdzem się spowiadamy przecież.

A tak poza tym: jak owieczka wraca, to nie co na nią krzyczeć Smiley
mary_popins
Wygadana wiedźma
**

« Odpowiedz #9 : Maj 06, 2008, 06:03:46 »

Jo, niestety, jak owieczka wraca, bo ma żonę, która wierzy i ciągnie za sobą owieczkę to niewiele potrzeba by się owieczka zniechęciła ponownie.
elizapj
Wiedźma aktywna

« Odpowiedz #10 : Maj 06, 2008, 06:04:06 »

Jeśli spowiedź ma być szczera, to kościół nieważny.
Pamiętajcie, że to nie przed księdzem się spowiadamy przecież.

A tak poza tym: jak owieczka wraca, to nie co na nią krzyczeć Smiley
Jo, ale mas zna mysli niewazne jaka wiara? czy jaka parafia?
widac ci na kt trafialam, byliprzekonani, ze krzykiem mnie zacheca;)

Eliza, to bardzo przykre co piszesz Sad Spowiedź, to co prawda wyznanie grzechów, ale także spotkanie z Miłosierdziem. Szkoda, że nie wszyscy księża o tym pamiętają. Obawiam się, że podobne zachowanie księdza byłoby w stanie dokumentnie zrazić mojego N., który do tej spowiedzi idzie głównie z mojego powodu. Niestety.
no niestety taka jest prawda. moze Twoj N jest twardszy, ja wychodzilam zawsze ze lzami z oczach, i nie ze wzruszenia:(
Mary jesli chcesz go namowic na ten jeden raz, to na pewno Ci sie uda, ale jesli on nie czuje potrzeby to chyba nie licz, ze nawet jesli ta slubna spowiedz bedzie wspaniala przygoda, zacznie chadzac czesciej...pewne przykre wspomnienia sa silniejsze i dyktuja zachowanie

zycze Wam jedna byscie trafili na madrych ludzi; wyrozumialosci nie szukam, ale ciemnogrodu ni trawie:(
mary_popins
Wygadana wiedźma
**

« Odpowiedz #11 : Maj 06, 2008, 06:07:08 »

mam namiar na młodego (w moim wieku wink) księdza, którego polecił mi nasz ksiądz ślubny. Ponoć ten ks. nie absolutnie zniechęci N. wink
Ale i tak czuję wielki strach. Jak ks. usłyszy ile lat on się nie spowiadał to gotów przestać być miły Sad
« Ostatnia zmiana: Maj 06, 2008, 06:27:55 wysłane przez mary_popins » Zapisane
inkageo
Wiedźma-plotkara
*
*

« Odpowiedz #12 : Maj 06, 2008, 06:21:33 »

Mary wiedziałam, że ta parafia jest dosyć liberalna bo byliśmy tam na naukach Smiley
Dla mnie gorsza była druga spowiedź już w Brzegu.. Miałam tylko jeden cieżki grzech - po wieczorze panieńskim byłam w kiepskiej formie i nie dotarłam na niedzielną mszę. Poza tym to może ze dwa lekkie grzechy, że na rodzinę trochę w stresie przy chorobie pokrzyczałam i tyle. A ksiądz do mnie, że nie możliwe, że na pewno mam pełno grzechów tylko nie umiem zrobić rachunku sumienia i dostałam ochrzan, a za pokutę (mimo, że było to bardzo napięte popołudnie piątkowe przed ślubem) dostałam lekturę całego rozdziału z biblii!
O narzeczonego się nie bój, facetów zawsze traktują ulgowo, ksiądz informację, że po kawalerskim nie dotarł na mszę skwitował śmiechem i M dostał zdrowaśkę do odmówienia.
jo_miekka
Wiedźma-plotkara
*
*

« Odpowiedz #13 : Maj 06, 2008, 06:25:30 »

Jo, ale mas zna mysli niewazne jaka wiara? czy jaka parafia?
widac ci na kt trafialam, byliprzekonani, ze krzykiem mnie zacheca;)

[

Mam na myśli nieważne jaka parafia.
jo_miekka
Wiedźma-plotkara
*
*

« Odpowiedz #14 : Maj 06, 2008, 06:28:18 »

Jo, niestety, jak owieczka wraca, bo ma żonę, która wierzy i ciągnie za sobą owieczkę to niewiele potrzeba by się owieczka zniechęciła ponownie.

A jeśli owieczka tak naprawdę wraca nie z serca potrzeby tylko z potrzeby żony, to na owieczce żadne krzyki wrażenia nie zrobią... wink
mary_popins
Wygadana wiedźma
**

« Odpowiedz #15 : Maj 06, 2008, 06:29:25 »

O narzeczonego się nie bój, facetów zawsze traktują ulgowo, ksiądz informację, że po kawalerskim nie dotarł na mszę skwitował śmiechem i M dostał zdrowaśkę do odmówienia.

no nie wiem czy powinnam być zła czy odetchnąć z ulgą wink / Sad
inkageo
Wiedźma-plotkara
*
*

« Odpowiedz #16 : Maj 06, 2008, 06:30:25 »

A ja myślę, że jak na owieczkę nakrzyczą to ta jeszcze bardziej się obrazi na kościół wink Moja owieczka się w odpowiedniej parafii ślicznie nawróciła i z chęcią tam jeździ Smiley
mary_popins
Wygadana wiedźma
**

« Odpowiedz #17 : Maj 06, 2008, 06:31:31 »

A jeśli owieczka tak naprawdę wraca nie z serca potrzeby tylko z potrzeby żony, to na owieczce żadne krzyki wrażenia nie zrobią... wink

Jo, ja w duchu liczę na to, że owieczka powróci trwale Smiley W tym względzie owieczka poczyniła już pewne znaczące postępy. Nawet ksiądz uważa, że wszystko zmierza ku dobremu Smiley Tylko żeby jej na starcie nie zniechęcić.

mary_popins
Wygadana wiedźma
**

« Odpowiedz #18 : Maj 06, 2008, 06:32:51 »

Moja owieczka też bardzo polubiła kościół i księdza z kursu przedmałż. Niestety, Msza niedzielna tam jest na 20:00 więc na ogół nam się nie chce tak późno...
jo_miekka
Wiedźma-plotkara
*
*

« Odpowiedz #19 : Maj 06, 2008, 06:36:12 »

Jak ma się owieczka nawrócić trwale, to się nawróci i chyba zrozumie, że ten grzmiący pan w sukience nie może zdecydować za niego, czy wróci do kościoła czy nie Smiley
A swoją drogą: miłosierdzie swoją droga, ale warto jednak, żeby może dotarło, że źle było nie spowiadać się tyle lat. Bądźcie dobrej myśli.
elizapj
Wiedźma aktywna

« Odpowiedz #20 : Maj 06, 2008, 06:37:31 »

mnie taki sexism bardzo zniecheca w kosciele:(
jo_miekka
Wiedźma-plotkara
*
*

« Odpowiedz #21 : Maj 06, 2008, 06:40:20 »

Mnie też zniechęca.
Bo mężczyzna najwyżej "miał chwilę słabości" a kobieta "nie szanuje się"...
Cóż, wiele rzeczy jest w stanie do naszego kościoła zniechęcić, dlatego nie jest łatwo byc powracająca owieczką i trzeba być tego świadomym.
mona_liza
Gość
« Odpowiedz #22 : Maj 06, 2008, 06:40:23 »

Inka, a we Wrocku jaką parafie polecasz?
inkageo
Wiedźma-plotkara
*
*

« Odpowiedz #23 : Maj 06, 2008, 06:41:09 »

W Oławie - Św. Piotra i Pawła.
Tam jest naprawdę inaczej, przyjaźnie, radośnie, fajne kazania, szybkie tempo mszy, nie ziewa się Smiley I nie dyskryminują kobiet, są ministrantkami, u nas to nie do pomyślenia wink
mona_liza
Gość
« Odpowiedz #24 : Maj 06, 2008, 06:42:29 »

Ehh.. w Oławie.. Dzięki! No o ministrantkach, to jedynie słyszałam, a nigdy nie dane mi było zobaczyć, może tylko dla tych ministrantek się wybiore do Oławy, chociaż mi nie podrodze wink
Piwko dla Ciebie!
« Ostatnia zmiana: Maj 06, 2008, 06:46:12 wysłane przez mona_liza » Zapisane
Strony: [1] 2 3 4 5 6 ... 24   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

PustaMiska - akcja charytatywna
Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2008, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!