Strefa Ślubna
Luty 10, 2012, 11:54:49

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
   Strona główna   Pomoc Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Dokumenty dla obcokrajowca do slubu cywilnego  (Przeczytany 430 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
szelma
Gość
« : Maj 25, 2009, 06:18:22 »

Mam zgryza. Odebralismy dzisiaj dokumenty D. do slubu: skrocony odpis urodzenia i zaswiadczenie o braku przeciwwskazan do zawarcia malzanstwa. I teraz mam zgryza, bo kiedy bylam w USC w Polsce, kobieta mowila mi, ze to zaswidczenie to jest miedzynarodowy dokument unijny bla bla bla, na standardowym druczku, a to co on dostal, to wyglada bardzo prowizorycznie. Mowila mi tez, ze tam powinno byc, z kim sie bierze slub, a tego nie ma. No i ostatni babol - wystawione 15 maja, slub 29 sierpnia, a nie wiem, czy ono tylko 3 miesiace nie jest wazne (a moze jednak 6???). Pomocy, dziewczyny - jesli ktoras wie, jak to powinno wygladac i ile jest wazne, to bede wdzieczna, bo jak juz pojedziemy do Polski, to bedzie za pozno, a teraz jeszcze jest czas, zeby upominac sie o inne swistki. Postaram sie jeszcze zadzwonic do USC, ale cos mi sie wydaje, ze pani z USC troche placze sie w zeznaniach hmm. Z gory wielkie dzieki za pomoc i beer.
Strefa Ślubna
« : Maj 25, 2009, 06:18:22 »

zuzia
Wiedźma-plotkara
*
*

Ilość piw: 5874

« Odpowiedz #1 : Maj 25, 2009, 07:33:28 »

szelma
najlepiej uzgadniac to z USC w ktorym bierzecie slub/zalatwiacie formalnosci bo mimo, ze niby standardy sa to kazdy patrzy inaczej.
moze popros, zeby ci pani liste wymaganych dokumentow wyslala faxem to wtedy sprawdzi dokladnie a ty bedziesz miala cos na papierze Smiley

Nie masz uprawnień do ogladania linków i obrazków.
Zarejestruj się lub Zaloguj

Nie masz uprawnień do ogladania linków i obrazków.
Zarejestruj się lub Zaloguj
nionczka
Wiedźma-plotkara
*

Ilość piw: 1515

« Odpowiedz #2 : Maj 25, 2009, 07:50:20 »

Ten papier teoretycznie jest wazny 3 miesiace. My mielismy przeterminowany (dzieki naszemu konsulatowi i paniom urzedniczkom w warszawie) i problemu nie bylo. Chyba sie nawet nie zorietowali. Nie pamietam juz jak to wygladalo, ale chyba tak, ze bylo po polsku, ale rubryczki sa standardowe i maja numery wiec w innym kraju szukaja po prostu przyszlego danej rubryczki (np. ze nazwisko przyszlego meza to D4 czy cos takiego). Profesjonalnie to w kazdym razie nie wygladalo.
U nas bylo z kim slub, ale moze nie zawsze musi? ja bym jeszcze raz dopytala...
Ja mialam dokument z Polski, slub w Hiszpanii.
mayagaramond
Wiedźma-plotkara
*
*

Ilość piw: 6071

« Odpowiedz #3 : Maj 25, 2009, 08:51:45 »

szelma - dowiedz sie w Twoim USC. Ja swoje zaswiadczenie musialam przetlumaczyc na niemiecki (tzn. sama sobie przetlumaczylam i podbilam Smiley ).

"Plötzlich bin ich wie verstoßen, und zu einem Übergroßen
wird mir diese Einsamkeit,wenn, auf meiner Brüste Hügeln
stehend, mein Gefühl nach Flügeln oder einem Ende schreit." (Rilke)
szelma
Gość
« Odpowiedz #4 : Maj 26, 2009, 08:52:11 »

Dzieki, dzieki! beer Dowiem sie jeszcze - zaraz wysle im mailem skany tych papierow i zobaczymy. Bo cos watpie, zeby to zaswiadczenie bylo takie, jak powinno, hmm...
A z tlumaczeniem juz mam zalatwione, ze sama przetlumacze, a w moim starym biurze tylko mi poswiadcza, wiec luzik Smiley.
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

PustaMiska - akcja charytatywna
Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2008, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!