netkach
Zupelnie nowa wiedźma
Ilość piw: 4
szaleństwo jest w nas :D
|
 |
« : Lipiec 20, 2009, 06:51:26 » |
|
Poszukuję odpowiedzi na pytanie, ile pieniędzy mam zapłacić za mszę ślubną? Nie chcę dać za mało (bo to jakoś tak głupio), ale nie chcę też wystrzelić z jakąś kosmicznie dużą sumą (np. moja koleżanka dała księdzu 500 zł!!!!!) Z informacji dodatkowych: mieszkam w średnim mieście- ok 60 tys. mieszkańców
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Strefa Ślubna
|
 |
« : Lipiec 20, 2009, 06:51:26 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
cumberland
Wiedźma-plotkara
|
300 zł za mszę 50 zł księdzu do koperty i będzie git 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zosia2007
Wiedźma-plotkara

Ilość piw: 3549
|
ja, 2 lata temu w malym miasteczku płaciłam 400 zł (to byla stwka jaka ksiadz nam zaspiewal) 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
netkach
Zupelnie nowa wiedźma
|
cumberland to też sporo... zosia2007 o kurcze...  Czy w tych sumach jest już opłacony organista i kościelny?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
cumberland
Wiedźma-plotkara
|
organista niet (dodatkowa stówka z tego co pamiętam) kościelnemu nic nie płaciliśmy, więc on chyba w cenie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zosia2007
Wiedźma-plotkara

|
cumberland to też sporo... zosia2007 o kurcze...  Czy w tych sumach jest już opłacony organista i kościelny? nie, koscielny dod. 100, organista po znajomosci 150 zl
|
|
|
|
|
|
|
|
|
netkach
Zupelnie nowa wiedźma
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zosia2007
Wiedźma-plotkara

|
netkach slub koscielny to droga impreza 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
netkach
Zupelnie nowa wiedźma
|
właśnie widzę i jestem przerażona. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
cumberland
Wiedźma-plotkara
|
netkach widzę, że padłaś ...nie żeby dobijać leżącego  , ale dodatkowo do kosztów okołokościelnych dolicz sobie wystrój kościoła plus dodatkową muzykę jeśli przewidujesz (skrzypek, śpiewaczka) nic za darmo niestety 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
netkach
Zupelnie nowa wiedźma
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zosia2007
Wiedźma-plotkara

|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
cumberland
Wiedźma-plotkara
|
kasa za "mszę" to ofiara na odprawienie mszy w intencji nowożeńców i ot tyle u nas obejmowało to jeszcze wyjęcie krzeseł i rozłożenie dywanu  kwiaty - osobna sprawa, organizacyjnie i finansowo 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
netkach
Zupelnie nowa wiedźma
|
to ja chcę być księdzem  45 minut= 300 zł - będę milionerką! 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Lipiec 20, 2009, 09:16:17 wysłane przez netkach »
|
|
|
|
|
syrenka
Mrukliwa wiedźma

Ilość piw: 39
|
My zapłaciliśmy 500 ze wszystkim - ksiądz, organista, kościelny, przystrojenie kościoła w kwiaty jak na niedzielę.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
callja
Wiedźma-plotkara

Ilość piw: 1231
zouza w pretensjach - podobno ;)
|
My zapłaciliśmy księdzu 450 zł - suma spora (pół mojej pensji...), ale uznaliśmy oboje z P., że mu się po prostu należało. Pomógł nam bardzo, gdy mieliśmy jazdę z papierami kościelnymi, z zagubionymi w ferworze strajku poczty zapowiedziami, u niego też robilismy (bbbb lajtowo  :  :) kurs etc. W ww. sumie siostra zakonna ubrała kościół kwiatami - skromnie, ale ładnie; białe róże i białe lilie. Kościelnego w tym kościółku nie ma, zastępują go siostra i ministrant, a ostatnio (siostra ma problemy zdrowotne) prywatny pan florysta  Muzycy (organista i śpiewak - mój tutor przekochany) zaangażowali się gratis. Podobnie "ochroniarze" = moi koledzy, którzy mieli pilnować, by teściówka nie chlusnęła w moją stronę kwasem, o ile zdecydowałaby się ona jednak przybyć  Inna sprawa, że oszczędzaliśmy na wszystkim, bo też za wszystko płaciliśmy sami... Jakiś czas później dowiedzieliśmy się, że parka która robiła sobie weselisko w jednym z najdroższych hoteli we Wrocku, w maleńkim kościółku odstawiła szopkę z orszakiem z obrączkami i niesieniem welonu (do przejścia mieli 3 metry... wyglądało to prześmiesznie) etc. - za mszę ślubną dała ofiarę 100 zł, a organiście zapłacili 50 zł... To już - moim zdaniem - lekkie żenua było.
|
|
|
|
|
|
Nie obrażaj się sam... inni zrobią to lepiej!!! /by teściowa tutora mego  /
|
|
|
magdalinska
Wiedźma-plotkara

|
netkach - a co to za srednie miasto? bo ja tez z takiego sredniego z podkarpacia  my płacilismy 2 lata temu 300zł ksiedzu, 100zł organiscie, przystrojenie kosciola osobno (zrzucilismy sie po 100zł z inna para). Ta para dała ksiedzu za slub 500zł
|
|
|
|
|
|
|
|
|
netkach
Zupelnie nowa wiedźma
|
magdalinska jestem ze Stalowej Woli syrenka też bym w takiej kwocie się chciała zmieścić, ale jest to niemożliwe gdyż: - dekoracja kościoła (tzn. kwiaty na ołtarz)- minimum 350 zł (byłam 10 minut temu w kwiaciarni) - schola (czy jak to tam się nazywa- w każdym bądź razie, dziewczyny które śpiewają + grają)- 300 zł A gdzie reszta?  ehhhhhh
|
|
|
|
|
|
|
|
|
magdalinska
Wiedźma-plotkara

|
a to nie, ja z Przemyśla 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
netkach
Zupelnie nowa wiedźma
|
no to niestety nie jesteśmy sąsiadkami
|
|
|
|
|
|
|
|
|
callja
Wiedźma-plotkara

Ilość piw: 1231
zouza w pretensjach - podobno ;)
|
magdalinska jestem ze Stalowej Woli syrenka też bym w takiej kwocie się chciała zmieścić, ale jest to niemożliwe gdyż: - dekoracja kościoła (tzn. kwiaty na ołtarz)- minimum 350 zł (byłam 10 minut temu w kwiaciarni) - schola (czy jak to tam się nazywa- w każdym bądź razie, dziewczyny które śpiewają + grają)- 300 zł A gdzie reszta?  ehhhhhh Yyyyyy... a musi być ta schola  w 99 przypadkach na 100 nie dość, że mają repertuar nieliturgiczno-ogniskowy i fałszują jak bure koty, to jeszcze darcie ryjków do mikrofonu odstawiają + gitarki grzechotki i takie tam atrakcje... Może udałoby mi się znaleźć dla Ciebie kogoś profesjonalnego, zamiast wrzaskunom pseudonowoczesnym kieszonki napychać... Dodany tekst: Lipiec 20, 2009, 01:53:28
A kościół możesz ubrac sama, no może oprócz kwiatów pod ołtarzem, ale co to za problem położyć wzdłuż ławek na posadzce pas tiulu, i np. posypać płatkami róż  Albo skromniutka alejka ze świeczuszek jak miała mobka - cudeńko  Chyba że chesz takie cudo:  Nie masz uprawnień do ogladania linków i obrazków. Zarejestruj się lub Zalogujhttp://www.przewodnikmp.pl/forum/topic4548-60.html
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Lipiec 20, 2009, 01:53:28 wysłane przez callja »
|
|
|
|
|
Kasia
Wiedźma-plotkara

Ilość piw: 5947
invisible
|
netkach nie obrax sie ale ... 300zł za najważniejszy punkt dnia to chyba nie jest tak wiele  za DODATEK do slubu w postaci wesela zapłacisz duuuuuuuużo wiecej
|
|
|
|
|
|
|
|
|
marlen_ka
Wiedźma-plotkara
Ilość piw: 968
kobieta szczęśliwa
|
ja tak dla porównania rok temu w maleńkiej parafii (ok 2500 osób) zapłaciłam 500 zł księdzu i 250 kościelnemu i dla mn8ie było to ok. dodam jeszcze, że ten ksiadz nawet mszy nie odprawiał, bo slubu udzielam nam wujeki P. który jest ksiedzem. Dodany tekst: [time]pon 20 lip 2009 17:35:40 GMT-1[/time]
a Tobie Kasia  p bo dobrze mówisz. nikt tak nie narzeka, jak ma zapłacic 200 zł. za talerzyk albo 3000 za zespół, ale wszyscy narzekaja, ze opłaty koscielne sa tak drogie. w sumie bez wszystkiego innego mozna sie obejsc, a osoby które biora slub kościelny, raczej bez księdza sie nie obejdą........
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Lipiec 20, 2009, 05:35:59 wysłane przez marlen_ka »
|
|
|
|
|
martullek
Wiedźma-plotkara

Ilość piw: 1360
|
my w Warszawie - Starówka płaciliśmy 500 pln za wszystko: ksiądz, organista, siostra za przystrojenie kościoła
|
|
|
|
|
|
|
|
|
syrenka
Mrukliwa wiedźma

Ilość piw: 39
|
Myślę, że te 500zł, to jest taki standard. Ja szczerze mówiąc byłam przygotowana nawet na więcej...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|