|
szelma
Gość
|
 |
« : Październik 16, 2009, 03:24:52 » |
|
Wiele z nas pisze szybko i czasami zdarzają się jakieś babole  . Często też nie zdajemy sobie sprawy z tego, że coś jest błędem. Stąd ten wątek  . Jeśli zauważycie gdzieś jakiś błąd, zwłaszcza często powtarzany, wpisujemy go tutaj - najlepiej z wyjaśnieniem. W Internecie umiejętność pisania po polsku zanika, więc postarajmy się, żeby Strefa była oazą na tej pustyni ortograficznej  . Zacznę od tego, co już pisałam w wątku o brzydkich wyrazach: piszemy na co dzień - nie na codzień. Nie ma czegoś takiego jak "codzień" - jest "dzień" .
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Październik 25, 2009, 07:34:59 wysłane przez szelma »
|
|
|
|
|
|
Strefa Ślubna
|
 |
« : Październik 16, 2009, 03:24:52 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zwierzatko_mojej_mamy
Administrator

Ilość piw: 6382
zdezaktualizowany opis...
|
pogrubilam Ci nie ma dekoldow - tylko dekolTy
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
szelma
Gość
|
Częsty błąd - celownik liczby mnogiej - powiedziałam coś kobietom, dzieczynom, mężczyznom, dzieciom. Zwłaszcza w rodzaju żeńskim myli się z narzędnikiem - idę z dziewczyną, kobietą, matką Polką  . Akurat tę różnicę między ą i om raczej słychać, więc może pomoże przeczytanie sobie danego zdania na głos  .
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Październik 16, 2009, 03:37:03 wysłane przez szelma »
|
|
|
|
|
magdalinska
Wiedźma-plotkara

|
ze tak sie wtrace, Szelma - wielkie
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kasia
Wiedźma-plotkara

Ilość piw: 5958
invisible
|
kończenie tytułów (plot) kropką, tytuł nawet jeżeli jest to zdania nigdy nie jest kończony kropą  daty, miesiace: 16 października a nie 16 październik (16 pazdzierników to az 16 lat  ) no i wziąć a nie wziąść (bo brać/dostawać a nie kraść) bynajmniej wcale nie jest równoznaczne z przynajmniej  to zaprzeczenie, bynajmniej może sie równać z wcale 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Październik 16, 2009, 03:42:42 wysłane przez Kasia »
|
|
|
|
|
|
szelma
Gość
|
I kwestia razem-osobno w bardzo często używanych wyrażeniach: w ogóle na pewno naprawdę
|
|
|
|
|
|
|
|
|
justynaaaa2
Wiedźma-plotkara

Ilość piw: 5693
pitu pitu :)
|
dodam coś od siebie, bo długo się myliłam z powrotem a nie spowrotem  no i oczywiście włĄczać a nie włANczać 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Październik 16, 2009, 03:54:55 wysłane przez justynaaaa2 »
|
|
Głupie myśli ma każdy, ale mądry je przemilcza... Nie masz uprawnień do ogladania linków i obrazków. Zarejestruj się lub Zaloguj
|
|
|
jo_miekka
Wiedźma-plotkara

|
Wyliczyłyście już prawie wszystkie moje "ulubione" błędy. Na czele z "włANczać" (przecież tego w ogóle nie da się napisać!) i "kobietą, dziewczyną".
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vobi
Gość
|
szelma fajny watek! Dodany tekst: Październik 16, 2009, 04:05:39
no i wziąć a nie wziąść nie wiem dlaczego, ale z tym zawsze mam problem - oduchowo zawsze napisze "wziasc" 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Październik 16, 2009, 04:05:39 wysłane przez vobi »
|
|
|
|
|
magdalinska
Wiedźma-plotkara

|
"na pewno" nauczyłam sie pisac poprawnie w liceum - zrobiłam byka w dyktandzie, ocena o stopien w dół (4  ) z dopiskiem: "na pewno" NA PEWNO pisze sie osobno (czy jakos tak) - pamietam to jak dzis  mam jeszcze problem z jakiś - jakichś itp, czasami nei wiem czy dobrze napisałam/użyłam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
szelma
Gość
|
No to spróbujmy  . Jakiś jest formą liczby pojedynczej - jakiś chłopiec, jakiś problem. Jakichś jest formą liczby mnogiej - mam kupę jakichś książek na biurku  . I w sumie to chyba tyle  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
magdalinska
Wiedźma-plotkara

|
własnie musze zapytac, jak bede miała juz konkretny przykład/problem, teraz nie moge sobie przypomniec  Dodany tekst: Październik 16, 2009, 04:38:21
aha, i usiłuje oduczyc sie uzywania zwrotów np. tydzien czasu  zawsze lampka ostrzegawcza zapalala sie z opoznieniem, ale coraz czesciej zanim powiem/napisze, ale jeszcze nie zawsze
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Październik 16, 2009, 04:38:21 wysłane przez magdalinska »
|
|
|
|
|
effik
Wiedżma ze słowotokiem

Ilość piw: 2293
|
szelma, jak widzisz, ja jestem wręcz modelem poprawności. piszę zawsze małymi literami, choć znaków przestankowych używam  moja siostra nagminnie pisze "bluska". dreszcz 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
suegro
Wiedźma-plotkara

Ilość piw: 3393
suegro de goddelijk!
|
szelma piwo za wątek!
|
|
|
|
|
|
"Każdy cytat w internecie wygląda na prawdziwy..."
Józef Piłsudski
|
|
|
sweedee
Wiedźma-plotkara

Ilość piw: 1455
lubim mamę! jeśt mondla i pyśna!
|
kiedyś został założony wątek pt.: "ZApoznajmy się"  zapoznać to może np. pani Sfede osobę A z osobą B (bo się nie znają); POZNAJMY SIĘ powinno być! Dodany tekst: Październik 16, 2009, 05:04:23 szelma  za wątek
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Październik 16, 2009, 05:04:23 wysłane przez sweedee »
|
|
|
|
|
|
mignon
Gość
|
skrót od "tysiąc", "tysięcy" to tys. a nie tyś.  Dodany tekst: Październik 16, 2009, 05:12:59
no i aha a nie acha
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Październik 16, 2009, 05:12:59 wysłane przez mignon »
|
|
|
|
|
zwierzatko_mojej_mamy
Administrator

Ilość piw: 6382
zdezaktualizowany opis...
|
ja tylko z kwestia formalna - wyraz "acha" tez istnieje, ale jako "on acha"  :D
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mignon
Gość
|
ja tylko z kwestia formalna - wyraz "acha" tez istnieje, ale jako "on acha"  :D  to powalczę jeszcze z bykami interpunkcyjnymi "mimo że" nie rozdziela się przecinkiem, przecinek stawia się przed mimo 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Angie
Wiedźma-plotkara

Ilość piw: 4563
|
Podoba mi się ten wątek  Sama robię dużo byków jak piszę  A nie lubię wytykania błędów na innych wątkach 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
maraxela
Wiedźma-plotkara
Ilość piw: 1714
|
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Październik 16, 2009, 06:26:22 wysłane przez maraxela »
|
|
Nie masz uprawnień do ogladania linków i obrazków. Zarejestruj się lub ZalogujLudzie nie chorują tak jak w książce... nie wiem... nie potrafią ? nie chcą ? ... ;]
|
|
|
martullek
Wiedźma-plotkara

Ilość piw: 1360
|
a mnie wkurza: ja nie rozumiĘ zamiast ja nie rozumiEM - i w mowie i piśmie
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Październik 16, 2009, 06:27:58 wysłane przez martullek »
|
|
|
|
|
goga
Wiedźma-plotkara

Ilość piw: 4360
|
SZELMA - KOCHAM CIĘ PO PROSTU 
|
|
|
|
|
|
W życiu niewiasty można rozróżnić siedem okresów: niemowlę, dziewczynka, dziewczyna, młoda kobieta, młoda kobieta, młoda kobieta i młoda kobieta. (G.B. Shaw)
|
|
|
sonja
Wiedźma-plotkara

Ilość piw: 3724
|
Mnie do białej gorączki doprowadza ten perfum. Do diaska te perfumy. No i ubierać coś na siebie. Ubrać to można choinkę, a nie bluzkę, którą się zakłada. Szelma 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
effik
Wiedżma ze słowotokiem

Ilość piw: 2293
|
Mnie do białej gorączki doprowadza ten perfum. Do diaska te perfumy.
soniaczu dzięki ci za porozumienie dusz!  ja dostaję szału w pracy i uszy mi więdną. kilka razy zwracałam uwagę, ale gdzie tam... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Angie
Wiedźma-plotkara

Ilość piw: 4563
|
No i ubierać coś na siebie. Ubrać to można choinkę, a nie bluzkę, którą się zakłada. Szelma  sońka ja tak często mówię  ale to jest niepoprawnie ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|