Strefa Ślubna
Luty 07, 2012, 09:32:56

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
   Strona główna   Pomoc Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 2 [3] 4   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Nazwisko  (Przeczytany 7864 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
elizapj
Wiedźma aktywna

Ilość piw: 228

http://moje9miesiecy.blogspot.com/

« Odpowiedz #50 : Październik 02, 2007, 09:50:41 »

Cytat: "zuzia"
Jest jeden naczelnik Urzędu Stanu Cywilnego w Wawie i do niego piszesz, a w którym USC to zlożysz - to już bez znaczenia.

to dziwne bo mi te info o procedurze mowili na rakowieckiej....i tam tez mowili ze mam rejestrowac. dodatkowo mialam jakas inna sprawe ze slubem zw do zalatwienia i juz w tej sprawie wyslali mnie na ursynow, gdzi epodobno jest sekcja wlansie do malzenstw mieszanych dla mokotowa i urysnowa wspolnie. wiec odnioslam raczej wrazenie ze ci z usc maja tylko jurysdykcje w swoich gminach....tam gdzie sie jest zameldowanym tam trzeba swoje sprayw zalatwiac.

Nie masz uprawnień do ogladania linków i obrazków.
Zarejestruj się lub Zaloguj

Strefa Ślubna
« Odpowiedz #50 : Październik 02, 2007, 09:50:41 »

zuzia
Wiedźma-plotkara
*
*

Ilość piw: 5865

« Odpowiedz #51 : Październik 02, 2007, 10:36:36 »

elizapj,
może w twoim przypadku tak jest. Ale ja np. mam zameldowanie na Woli a wszystkie sprawy zw. ze ślubem zalatwialam w USC na Jezuickiej a nie Wolskim USC i nikt nawet nie pisnąl.

vobi
Gość
« Odpowiedz #52 : Październik 03, 2007, 07:12:37 »

Zmienilam nazwisko na nazwisko meza, pozostania przy swoim w ogole nie bralam pod uwage, a podwojne niestety byloby strasznie dluuuugie.
mary_popins
Wygadana wiedźma
**

Ilość piw: 141

« Odpowiedz #53 : Październik 03, 2007, 05:32:35 »

Cytat: "elizapj"
dla scislosci usc wawa mokotow:)

to nie ma znaczenia, który USC dokladnie. Jest jeden naczelnik Urzędu Stanu Cywilnego w Wawie i do niego piszesz, a w którym USC to zlożysz - to już bez znaczenia. Tak mi powiedziala Pani w USC na Jezuickiej.

Być może. Mnie chodziło o województwo, nie o dzielnice. Gdybyś była ze śląskiego to bym Ci mogła coś więcej powiedzieć (zna się tych kierowników)
elizapj
Wiedźma aktywna

« Odpowiedz #54 : Październik 14, 2007, 05:07:06 »

Mary_popins,,,ja sie wlasnie jutro wybieram w sprawie wniosku o zmiane nazwiska...jakies last minute podpowiedzi?
czy faktycznie tylko napisac:
pragne mieć to samo nazwisko co mąż oraz nasze przyszle dzieci
elvelve
Wiedźma-plotkara
*
*

Ilość piw: 2403

Wolność dla zwierzątka

« Odpowiedz #55 : Październik 14, 2007, 05:28:18 »

Przez jakiś czas rozważałam dwuczłonowe nazwisko (głównie z powodu pracy), ale koleżanki-posiadaczki-podwójnych-nazwisk mnie przekonały.
I mimo prężnie rozwijającej się kariery naukowej  ;-) , i doktoratu za niespełna 3 miesiące, zdecydowałam się na nazwisko męża. Bo czym są 4 lata w nauce w porównaniu z całą resztą życia/pracy

sweedee
Wiedźma-plotkara
*
*

Ilość piw: 1455

lubim mamę! jeśt mondla i pyśna!

« Odpowiedz #56 : Październik 14, 2007, 05:50:19 »

ja mam nazwisko męża  :->

www.foto.adtwinzz.com

www.adtwinzz.com
jo_miekka
Wiedźma-plotkara
*
*

Ilość piw: 4799

« Odpowiedz #57 : Październik 15, 2007, 08:58:45 »

A ja mam swoje. Z nastepujących powodów:
1) wartość tożsamościowa --> ja to ja, z tym a nie innym nazwiskiem
2) wszędzie mówią na mnie raczej po nazwisku
3) nazwisko męża jest nazwiskiem jego biol. ojca, z którym nie ma kontaktu, więc nie jest tak, że "ta zła żona odcina się od rodziny S."

Ale faktycznie nie jest to zbyt popularne i wciąż budzi jakieś kontrowersje. Nie ma osoby, która na wieść o tym, że nazywam się ciagle tak samo nie zapytałaby o zdanie męża...
Niektórzy mówią: "o nie będę musiał w telefonie zmieniać" wink)
elizapj
Wiedźma aktywna

« Odpowiedz #58 : Październik 15, 2007, 12:34:57 »

bylam dzis rano w swoim usc w sprawie zmiany nazwiska. i tak jak zapowiadali, nikt sie moja prosba nie dziwil, nie robili problemow, ze we wloskim akcie slubu jest tylko panienskie...jednym slowem nie bylam pierwsza zona, kt przyszla z tym prob:)
wniosku tez sama nie musialam pisac....pani dala mi druczek do wypelnienia, w kt musialam uzupelnic JEDYNIE, swoje obecne nazwisko, i nazwisko po slubie. zadnego umotywowania prosby, tlumaczenia..zero:)
decyzja ma byc za miesiac do odbioru, razem z 3 odpisami aktu slubu.
jedyne, czym mnie troche zawiedli to to, ze musi byc myslnik w nazwisku:( wolalabym bez...no ale trudno. za to mialam wolna reke w wyborze, czy najpierw nazwisko panienskie czy meza...i pani pozwolila mi sie tyle zastanawiac ile chcialam...nawet dala mi karteczke i dlugopis zeby sobie poprobowac co lepiej wyglada, poszeptac pod nosem co jak brzmi.

:arrow: co do dzieci, jesli kogos interesuje, poinformowano mnie, ze mozna wybrac dla dziecka nazwisko  takie jak matki (czyli 2czlonowe), po jego urodzeniu (wiec teraz, zadnych z gory decyzje/zaswiadczen/podan nie skladac), i niekoniecznie podczas rejestracji dziecka, byleby przed jego 13 rokiem zycia. potem wymagana jest zgoda dziecka. po 13 tez mozna oczywiscie..a od 18 dziecko samo sklada w swoim imieniu jesli chce.
tlumacze to, bo tu sporo (przyszlych)zon obcokrajowcow i moze ktorejs z Was te same sprawy tez chodza po glowie....mysmy sie umowili, ze jesli bedziemy miec syna to bedzie mial nasze oba nazwiska, bo moje wygasa:( wiec ciesze, ze polskie prawo daje tyle wyborow i mozliwosci:)

[ Dodano: 15-10-2007, 14:04 ]
teraz wlasnie jak zaczelam trenowac w domu podpisy, nowe:), to sie zaczelam zastanawiac....czy skoro jest ten myslnik, to ja zawsze bede musiala uzywac obu nazwisk?
Pytam sie wiec Was dziewczyny, kt macie 2 czlonowe, jak to w praktyce rozwiazujecie? bo mi owszem zalezy na tym by miec oba, ale latwiej bedzie mi sie czasami posluguwac tylko jednym, (oczywiscie nie mowa o podpisywaniu jakis hiper waznych papierow), mowie o sytuacjach typu przedstawianie sie, podpisywanie rachunku przy platnosci karta, etc...
czy Wy wowczas zawsze uzywacie obu? i w podpisie tez macie wkomponowany myslnik?
mary_popins
Wygadana wiedźma
**

« Odpowiedz #59 : Październik 15, 2007, 07:55:43 »

elizapj, A nie mówiłam? Nie wiedziałam tylko, że jest jakiś formularz. Ale sprawa pewna była. Nie mają podstaw by Ci odmówić.

:arrow: dzieci mogą mieć dwuczłonowe. Koleżanka z pracy nawet tak wybrała dla swojego syneczka "po mamusi".

:arrow: kobiety w Polsce od jakiegoś czasu mają prawo wybrać które nazwisko będzie pierwsze. Ten myślnik jest konieczny. I musisz się odtąd (od wydania decyzji) wszędzie podpisywać dwoma nazwiskami. U nas w urzędzie panuje moda na dwuczłonowe nazwiska. Czasem kobiety przedstawiają się tylko jednym nazwiskiem, ale podpisują zawsze dwoma.
elizapj
Wiedźma aktywna

« Odpowiedz #60 : Październik 15, 2007, 09:08:03 »

Cytat: "mary_popins"
Czasem kobiety przedstawiają się tylko jednym nazwiskiem, ale podpisują zawsze dwoma.

no to szkoda z tym podpisywaniem...
ale co tam dzis wydaje sie ze dlugo, pewnie za rok nie bede pamietala jak to bylo podpisywac sie tylko 1:)
mam nadzieje...
dzieki mary_popins
ewa.wie
Cicha wiedźma
*

Ilość piw: 4

« Odpowiedz #61 : Październik 15, 2007, 09:40:15 »

Ja zmieniłam na nazwisko męża, choć się mocno nad tym zastanawiałam :-| Po pierwsze od kilku lat funkcjonuję w swoim środowisku zawodowym jako Ewa W..., pisuję do gazet i konsultuję teksty jako Ewa W..., itd. Teraz mam nazwisko męża i nie mogę się przemóc, żeby podpisywać się Ewa B... Kiedyś pewnie to nastąpi, ale pewnie potrwa to chwilę ;-)
mary_popins
Wygadana wiedźma
**

« Odpowiedz #62 : Październik 16, 2007, 05:44:50 »

nie ma sprawy elizapj wink
elizapj
Wiedźma aktywna

« Odpowiedz #63 : Listopad 27, 2007, 05:32:16 »

Witam,
Chcialam, tylko dac znac, ze moja sprawa zostala rozpatrzona pozytywnie:) i tym ,kt moich obaw z dawno temu nie pamietaja, przypomne w skrocie, ze jest kilka krajow, w kt prawo nie przewiduje by kobieta przyjela nazwisko meza po slubie, po prosto brak takich przepisow, czyli jezeli slub cywilny zawiera sie wlasnie wg takiego prawa, jesli chcialo sie miec nazwisko meza (lub 2czlonowe), zagraniczne urzedy tego nie zalatwia. ja sie obawialam, ze z aktem slubu, na ktorym widnieje jedynie moje panienskie, nie uda mi sie nic wskorac.
jednak, tak jak pisala mary_popins, nic prostszego, sprawe zalatwia sie w polsce po slubie.

prosty, nawet nietyle wniosek, co oswiadczenie, o nowym brzmieniu nazwiska. nie trzeba motywowac:)! i w miesiac czasu decyzja usc.

wiec, wszystkim w podobnej sytuacji, teraz moge potwierdzic, ze wszystko latwo daje sie zalatwic bez wzgledu na przepisy kraju zawarcia zw malz:)
tylko moj maz sie teraz smieje, z tego jak dlugo zajmuje wymawianie wszystkich moich imion i nazwsik;)

ps. mam kiepsko z dostepem do netu..wiec tu zagladam rzadziej ...ale mysle o Was i naszych perypetiach czesto...Smiley
aja
Wiedźma-plotkara
*
*

Ilość piw: 2179

« Odpowiedz #64 : Listopad 27, 2007, 05:46:34 »

uuu ... ja zostałam przy swoim i męża
« Ostatnia zmiana: Październik 05, 2009, 10:20:34 wysłane przez aja » Zapisane
golinda
Gość
« Odpowiedz #65 : Listopad 27, 2007, 07:00:30 »

Cytat: "kamelia04.08.2007"
Jeszcze mi nikt nie napisał poprawnie nazwiska męża, mimo że literuję: Janina Olga Urszula itd, strasznie irytujące  

mnie też to denerwuje, mamy nazwisko z podwójnym "s" w środku i wkurza mnie jak ktoś pisze przez jedno s mimo że zawsze zwracam na to uwagę
z nazwiskiem panieńskim też miałam kłopot, musiłam głośno i wyraźnie wymawiać i podkreślać co jest na końcu
izazdo
Gość
« Odpowiedz #66 : Listopad 28, 2007, 11:10:29 »

Cytat: "gioseppe"
Cytat: "Kata"
a po drugie dlatego że oboje mamy nazwiska będące nazwami zwierząt i ich połączenie byłoby tragikomiczne.

właśnie mi sie przypomniało - znajoma miała na nazwisko Łysy
Mąż - Baran

zostawiła swoje, dodała jego i wyszła A. Łysy Baran
świetnie :-P
nie mam z nia kontaktu ale pamiętam,że rozważała rezygnację z jednego człon Smiley

A propos cudacznych zestawien, to swojego czasu bodajze radio zet zrobilo konkrus na najsmieszniejsze nazwisko. Wygral koles ktory nazywal sie Mariusz Cyps Albo Zyps, ale byla  takze kobieta, ktora miala na nazwisko Sprzeczka-Niedołóż  :LOL: a takze Maria Pipa-Trzecia i Hanna Maką-Ciwkła.

Słyszałam tez o kobiecie z domu Ruchała, która wyszła za pana o nazwisku Bosko i wziela podwojne, ale nie wiem, czy to nie urban legend.

A zmienilybyscie na mezowskie, gdyby narzeczony nazywal sie Archeminiwiriłokotoczerepepenczewiczakowski? Cheesy
Agaaa
Mrukliwa wiedźma
**

Ilość piw: 26

« Odpowiedz #67 : Listopad 28, 2007, 11:25:11 »

Cytat: "izazdo"
A zmienilybyscie na mezowskie, gdyby narzeczony nazywal sie Archeminiwiriłokotoczerepepenczewiczakowski?

pewnie :mrgreen:  jeszcze bym zostawiła swoje, zeby było dwuczłonowe ;-)

magdalinska
Wiedźma-plotkara
*
*

Ilość piw: 2911

« Odpowiedz #68 : Listopad 28, 2007, 11:55:13 »

ja mam podwojne, chcialam pozostac tylko przy swoim, ale dolozylam meza tylko na jego prosbe (bo jeszcze do slubu by nie doszlo wink )  moje nazwisko to czesc mnie, mialam je przez tyle, z moja rodzina jestem bardzo zwiazana i chcialam dalej nazywac sie tak jak przed slubem

dagi
Towarzyska wiedźma
**

Ilość piw: 174

« Odpowiedz #69 : Listopad 28, 2007, 02:03:44 »

A ja nadal nie wiem co zrobić. Chciałam zostać przy swoim ale wiem, że mojemu M. będzie bardzo przykro i mama tez powtarza, że jeśli już to dwuczłonowe, a ja nie chcę dwuczłonowego, bo to nie praktyczne, więc jestem w punkcie wyjścia.
Dobrze, że jeszcze trochę czasu zostało na zastanowienie.
Pozdrawiam wszystkie Panie, które miały/mają podobne rozterki  Smiley

url=http://www.przewodnikmp.pl]
Zarejestruj się lub Zaloguj [/url]
zuzia
Wiedźma-plotkara
*
*

Ilość piw: 5865

« Odpowiedz #70 : Listopad 28, 2007, 02:06:42 »

Cytat: "dagi81"
Pozdrawiam wszystkie Panie, które miały/mają podobne rozterki  

to ja Smiley
wybrałam dwuczłonowe. Ale żałuję i będę zmieniać na nazwisko K. tylko zabrać sie za to muszę Smiley
Monika
Gość
« Odpowiedz #71 : Listopad 28, 2007, 02:16:19 »

mnie zawsze fascynowały nazwiska z 'vel' - jak Kowal vel Kowalski wink
A ja mam dylemat - na początku nie miałam wątpliwości: mężowskie i już. Oby dwa nazwiska są dość długie, ja mam dwa imiona... Ale coraz bardziej się nad dwoma zastanawiam. Jakoś tak łyso bez mojego mi będzie. No a poza tym Tato by się bardzo na pewno cieszył. A mojemu Lubemu to wszystko jedno Smiley
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 13, 2008, 09:43:43 wysłane przez Monika » Zapisane
dagi
Towarzyska wiedźma
**

Ilość piw: 174

« Odpowiedz #72 : Listopad 28, 2007, 03:00:35 »

Cytat: Monika
A mojemu Lubemu to wszystko jedno Smiley
Zazdroszczę.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 16, 2008, 08:27:32 wysłane przez dagi81 » Zapisane
golinda
Gość
« Odpowiedz #73 : Listopad 28, 2007, 04:13:36 »

wybrałam dwuczłonowe. Ale żałuję i będę zmieniać na nazwisko K. tylko zabrać sie za to muszę

głupia jesteś, Zuzka, bardzo ładnie to u ciebie akurat brzmi
brawurka
Wiedźma-plotkara
*
*

Ilość piw: 1977

« Odpowiedz #74 : Listopad 28, 2007, 04:28:06 »

z moim panieńskim nazwiskiem zawsze ludzie mieli problemy, choć jest proste. zaczyna sie na Cies, a ludzie wymawiają (matko nawet nie wiem jak to napisać) ćis. ostatnio w sklepie meblowym podawałam mamy nazwisko i Pan oczywiście powarzał to swoje ćis, więc zapytałam grzecznie jakby to napisał? no zgasiłam go. czy jest w języku polskim słowo w którym po ć pisze się i? chyba nie ma.
Strony: 1 2 [3] 4   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

PustaMiska - akcja charytatywna
Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2008, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!