aja
Wiedźma-plotkara

|
jak się ma troszkę czasu to może warto wyrobić sobie Europejską Kartę Ubezpieczenia Zdrowotnego
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Strefa Ślubna
|
 |
« Odpowiedz #25 : Sierpień 01, 2010, 08:31:41 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nionczka
Wiedźma-plotkara
Ilość piw: 1515
|
jak się ma troszkę czasu to może warto wyrobić sobie Europejską Kartę Ubezpieczenia Zdrowotnego A nie daja od reki? W ES tak.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aja
Wiedźma-plotkara

|
od ręki ? nie wiem jutro się dowiem  bo jadę wyrobić wydawało mi sie,że się troszkę czeka
|
|
|
|
|
|
|
|
|
goga
Wiedźma-plotkara

Ilość piw: 4360
|
czeka się długo w kolejce - ale dwa lata temu od razu do ręki dawali
|
|
|
|
|
|
W życiu niewiasty można rozróżnić siedem okresów: niemowlę, dziewczynka, dziewczyna, młoda kobieta, młoda kobieta, młoda kobieta i młoda kobieta. (G.B. Shaw)
|
|
|
nionczka
Wiedźma-plotkara
|
Lo matko, niby ten sam dokument a jakie roznice. Ja juz 4 razy wyrabialam chyba (w tym tez Irene) i zawsze bylo od reki. Co kraj to obyczaj.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aja
Wiedźma-plotkara

|
nionczka doczytałam tylko że powinni od ręki ale w sezonie może to troszkę jednak trwać - zobaczymy u nas nic nie ma normalnie
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rubin04
Wiedźma-plotkara

Ilość piw: 3450
Ko, ko, ko..
|
My dostalismy od reki re karte.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
magoo
Wiedźma-plotkara

|
ja sobie chcialam ta karte wyrobic w pl przed wyjazdem tutaj i jak zobaczylam ogromny formularz, glupie pytania w stylu gdzie, po co i na ile jade to mi sie odechcialo i dalam sobie spokoj jakis czas pozniej, juz w uk postanowilismy z P, ze jednak wyrobimy i niezle sie zdziwilam, ze tutaj wystarczylo podac imie, nazwisko, adres i nr ubezpieczenia wszystko zalatwialo sie przez internet, a po paru dniach karta przyszla do domu
|
|
|
|
|
|
|
|
|
elvelve
Wiedźma-plotkara

Ilość piw: 2411
Wolność dla zwierzątka
|
trzeba jakieś zaświadczenie o zatrudnieniu? rmua?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Dorotka1981
Wiedźma-plotkara
Ilość piw: 2535
|
trzeba jakieś zaświadczenie o zatrudnieniu? rmua?
Tu masz storne NFZ Nie masz uprawnień do ogladania linków i obrazków. Zarejestruj się lub Zalogujhttp://www.nfz.gov.pl/ue/index.php?katnr=5&dzialnr=6 poczytaj jak załatwić dokładnie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aja
Wiedźma-plotkara

|
wypełniasz wniosek (do pobrania w necie) druk RUMA lub legitymację/dowód wpłaty składki dla dziecka druk ZCZA/ZCNA (zgłoszenie do ubezpieczenia)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
foszek
Wiedźma-plotkara

Ilość piw: 2003
|
Ja bym jeszcze wziela.... czajnik 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jestynka
Wiedźma-plotkara

Ilość piw: 1469
|
warto wziąść dla Ani biała ,bawełnianą bluzkę z długim rekawem, spełnia dwie funkcje chroni od słonca,albo od wiatru,zimna.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Sierpień 02, 2010, 09:36:08 wysłane przez jestynka »
|
|
|
|
|
Kasia
Wiedźma-plotkara

Ilość piw: 5958
invisible
|
elvelve ja brałam dla Michała (miał 8 miesięcy) - kocyk - pampersy - pieluchy do pływania (huggisy) - słoiczki - mleko - kaszkę - kubek metalowy do podgrzania wody - grzałkę - łyżeczkę - butelki - kilka małych, niezajmujących miejsca zabawek - kosmetyki - leki przeciwgoraczkowe i przeciwbiegunkowe (nam się nie przydały ale zawsze ze soba biorę) - wózek spacerowy na miejscu kupowalismy dla niego tylko wodę i zabawki do wody teraz planuję zabrać tylko mleko i kaszkę + łózeczko turystyczne bo młody za mobilny  Juz jak miał * miesięcy to nam łózeczko brakowało  te hotelowe to był sf i malaria wiec nie korzystalismy  a z ciuszków to bodziaki, bodziaki, bodziaki z krótkim rekawem i z długim też ochrona przed słoncem) czapka z ochrona na karczek
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Sierpień 02, 2010, 11:02:26 wysłane przez Kasia »
|
|
|
|
|
aja
Wiedźma-plotkara

|
faktycznie karte dostajesz od ręki ale warto pojechać do NFZu z samego rana bo czekaliśmy prawie 2 h na swoja kolej (przedemną było 100 osób-a byłam w południe)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kasia
Wiedźma-plotkara

invisible
|
faktycznie karte dostajesz od ręki ale warto pojechać do NFZu z samego rana bo czekaliśmy prawie 2 h na swoja kolej (przedemną było 100 osób-a byłam w południe)
oj tez tyle czekałam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
justynaaaa2
Wiedźma-plotkara

Ilość piw: 5693
pitu pitu :)
|
ja byłam jakoś w lutym czy marcu to miałam chyba z 5 osób przed sobą, no ale wiadomo że teraz sezon urlopowy więc dużo więcej osób wyrabia 
|
|
|
|
|
|
Głupie myśli ma każdy, ale mądry je przemilcza... Nie masz uprawnień do ogladania linków i obrazków. Zarejestruj się lub Zaloguj
|
|
|
aja
Wiedźma-plotkara

|
my w tym czasie załatwiliśmy dwie inne rzeczy i zjeliśmy obiad więc jak wróciłam(choć już biegiem) to jeszcze 10 min. czekałam ale własnie rano ponoć jest spokojniej i mniej ludzi (w sezonie)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rubin04
Wiedźma-plotkara

Ko, ko, ko..
|
teraz planuję zabrać tylko mleko i kaszkę i chyba pieluchy? Nie załamuj mnei ze M. juz bez pieluchy!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aja
Wiedźma-plotkara

|
a spacerówke jak się traktuje? jako bagaz podreczny czy ... no właśńie?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
fasolka1980
Wiedźma-plotkara

Ilość piw: 2148
|
aja ja podjezdzalam pod samolot i oddawalam przed wejsciem na poklad. potem od razu odbieralam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rubin04
Wiedźma-plotkara

Ko, ko, ko..
|
Aja, ja jak latałam z P. to oprócz spacerowki miałam wielka torbę z ubarnkami, pieluszkami, jedzeniem itd dla niego wiec w terorii miałam juz 2 szt. podręcznego. Ale miałam jeszcze swoja torebkę, wiec niby 3 szt. Nikt nie zwracał na to uwagi, wszędzie traktowano nas super. Polecam IBERIĘ - te linie dają dziecku prawo do własnego bagazu (chyba 23 kg) mimo że leci na bezpłatnym bilecie. A, no i co zabawne - wiecie że w Iberii na pokładach ich samolotów nie ma rzedów nr 13?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kasia
Wiedźma-plotkara

invisible
|
i chyba pieluchy? Nie załamuj mnei ze M. juz bez pieluchy!
pisałam tylko o jedzeniu  pieluchy, kosmetyky oczywiscie biorę  na odpieluchowanie jeszcze nie ma szans  Dodany tekst: Sierpień 05, 2010, 08:09:54
a spacerówke jak się traktuje? jako bagaz podreczny czy ... no właśńie?
spacerówka absolutnie nie jest traktowana jako bagaż i nie wchodzi w skład tych kg oczywiście nalepkę begazową nakleją aby jak się wózek zgubi czy co dojść którym lotem i czyja to własność  podobna sytuacja jest z wózkiem inwalidzkim, jest to przedmiot niezbędny do poruszania sie więc nikt tutaj problemów nie robi  Dodany tekst: Sierpień 05, 2010, 09:10:38
aja ja podjezdzalam pod samolot i oddawalam przed wejsciem na poklad. potem od razu odbieralam tak z reguły jest, w niektórych przypadkach wózek ląduje na tasmie razem z innymi bagazami.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Sierpień 05, 2010, 09:10:38 wysłane przez Kasia »
|
|
|
|
|
nionczka
Wiedźma-plotkara
|
Zalezy do linii, ale zazwyczaj na dziecko mozna miec dodatkowa torbe w kabinie a wozek w ogole nie wchodzi w te wyliczenia wagowe. Oddaje sie przy wejsciu do samolotu i odbiera po wyjsciu. W Lufthansie jest 10 kg dodatkowego bagazu na dziecko bez biletu i bagaz podreczny. Najlepiej sprawdzic co daja konkretne linie bo to roznie bywa. Dodany tekst: Sierpień 05, 2010, 10:31:09
tak z reguły jest, w niektórych przypadkach wózek ląduje na tasmie razem z innymi bagazami. to mi sie nie zdarzylo nigdy Ale zdarzyl mi sie odbior nadanego maxi cosi wsrod bagazy niewymiarowych. czyli czasem lepiej sie nie denerwowac jak sie nada wózek czy fotelik a potem nie wychodzi.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Sierpień 05, 2010, 10:31:09 wysłane przez nionczka »
|
|
|
|
|
Kasia
Wiedźma-plotkara

invisible
|
oficjalnie wózek nie jest wliczany + mozna mieć podreczny na dziecko ale jak bylismy w Egipcie to się okazało że na Michałowym bilecie było wpisane 20kg bagazu  szkoda tylko że dowiedziałam się o tym na lonisku  bo oficjalna wersjka była taka że infant leci bez miejsca siedzacego i bez bagażu
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|